Efekt pracy Zbyszka Szulca można zobaczyć w serwisie Youtube. W odróżnieniu do innych filmów kulinarnych w Polsce, ten projekt łączy w sobie sport, pasje i dobrą lokalną szamę. Tworzę go aby inspirować do mniejszych i większych podróży, eksploracji okolicy, odkrywania nowych smaków. Seria prezentuje wybrane regiony, historie zamieszkujących te regiony pasjonatów i ich stylu życia - aktywnie lub blisko natury.
Skąd pomysł
Pomysł narodził się w maju, dość spontanicznie. Zainspirowała mnie seria filmów kulinarno-podróżniczych zrealizowana w Stanach Zjednoczonych. Mój przyjaciel, który mi ją polecił rzucił przez telefon dla żartu 'też mógłbyś taką zrobić'. Nie mam nic wspólnego z filmami, nigdy w życiu nie pracowałem przy ich produkcji. Poczułem wyzwanie i szansę. W ciągu dwóch godzin rozrysowałem pomysł, dwa dni później miałem gotowy plan, a w sierpniu kręciliśmy materiał.
Kim jesteś, czym się zajmujesz
Jestem ciekawym świata gościem, który czerpie energię z bycia w ruchu. Wychowałem się biegając po nadbałtyckich plażach i lasach. Zjeździłem stopem całą Europę i dwie Ameryki. Jak chcę się pozbyć nadmiaru energii to idę na rower, pobiegać albo spędzam czas nad wodą. Od 5 lat mieszkam w Oslo, w Norwegii, gdzie realizuję projekty w branży fintech. Ten projekt traktuję jako odskocznię od świata technologii i finansów, ale także jako możliwość opowiedzenia szerzej skąd jestem. Już niedługo ruszam w kolejną długą podróż do Azji i Oceanii.
Dlaczego warto Cię oglądać/ śledzić
Ten projekt to wszystko to, co sam chciałbym znaleźć o sporcie i lifestylu w lokalnym wydaniu. Pokazuję mniej znane miejsca i ludzi, których pasja i zainteresowania są zaraźliwe. Widzę to na swoim przykładzie, kiedy wychodzę ze spotkań z bohaterami moich filmów naładowany i nakręcony do działania. Dlatego jeżeli szukasz inspiracji, to Nóż jest dla ciebie.
Dlaczego Żuławy
O Żuławach mówi się raczej mało albo wcale. Mają one jednak swój własny charakterystyczny klimat i z tego powodu zasługują na szerszą uwagę. Ten malowniczy region poprzecinany siecią rzek i kanałów to idealne miejsce dla amatorów sportów wodnych i rowerowych. Jest też mało znana lokalna kuchnia, a w niej raki, sery, kiełbasa mennonicka, bałabuchy i babka ziemniaczana.
Co jest Twoją motywacją i ideą programu
Przede wszystkim napędza mnie energia, jaką otrzymuje od bohaterów każdego odcinka. Już tak mam, że ładuję baterie, kiedy spędzam czas z ludźmi, którzy robią coś, co kochają. Chciałbym ich pokazać dalej, bo pasja jest zaraźliwa. Myślę też, że to nie tak, że na mapie Polski jest tylko kilka punktów, w których coś się dzieje, bo to właśnie małe regiony mają ogromnie dużo do zaoferowania. W tych małych miejscowościach żyją niesamowici ludzie i to o nich jest ten film.