Zatrute ryby w Zalewie Wiślanym? Sześć osób w szpitalach
W Zalewie Wiślanym są zatrute ryby? Jak nieoficjalnie dowiedzieli się dziennikarze Radia Eska, sześć osób trafiło na elbląski Szpitalny Oddział Ratunkowy z ostrą niewydolnością nerek. Sanepid miał przekazać szpitalom informacje, że najpewniej powodem stanu pacjentów jest toksyna w rybach złowionych w Zalewie Wiślanym.
Obecnie trwają badania, a służby sprawdzają dokładne przyczyny zatrucia. Wiadomo, że właśnie trwa Sztab Kryzysowy, w którym biorą udział między innymi Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny z Nowego Dworu Gdańskiego, Sanepid oraz inne służby.
Komunikat służb w sprawie Choroby Zalewu Wiślanego
W czwartek po godz. 15:00 służby wydały komunikat dotyczący zatruć. Pełną treść publikujemy poniżej.
Wspólny komunikat wojewody pomorskiej, wojewody warmińsko- mazurskiego, głównego inspektora sanitarnego, pomorskiego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, warmińsko mazurskiego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, pomorskiego wojewódzkiego lekarza weterynarii, pomorskiego wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska, głównego inspektora rybołówstwa morskiego - w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia CHOROBY ZALEWU WIŚLANEGO (CHOROBA HAFF)
W ostatnim czasie odnotowano 5 przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego, u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech pół kilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym. Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania.
Choroba Zalewu Wiślanego jest znana od stu lat, zachorowania występują rzadko, nie ustalono jednoznacznie toksyny, która ją wywołuje. Objawy choroby, takie jak silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych, w rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ.
Wojewoda pomorska i wojewoda warmińsko – mazurski we współpracy z głównym inspektorem sanitarnym koordynują działania podległych służb. Pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego. Ryby (świeże i mrożone) przekazano do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii - PIB w Puławach. Wyniki badań wody oraz toksykologicznych ryb będą znane w ciągu kilku tygodni.
Do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego. Po spożyciu ryb, w przypadku wystąpienia opisanych objawów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Wydział Zdrowia - Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego PUW w Gdańsku wraz z wojewódzkim inspektorem sanitarnym na bieżąco monitorują sytuację dotyczącą przypadków podejrzeń choroby Zalewu Wiślanego.
Szczegółowe informacje na temat choroby Zalewu Wiślanego dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/wsse-gdansk.