10 techników żywienia oraz 6 hotelarzy zdobywa nowe doświadczenie zawodowe w oparciu o projekt „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Uczniowie przez dwa tygodnie odbędą praktyki zawodowe pracując w nadmorskich włoskich hotelach i w kuchniach restauracji hotelowych. Poza codziennymi obowiązkami stażowymi, w dni wolne od zajęć, uczniowie będą mieli okazję zwiedzić okolicę i miasto swojego pobytu – Rimini, a także odbyć wycieczki do San Marino oraz Wenecji, które niewątpliwie zachwycą niezapomnianym urokiem i niepowtarzalnym włoskim klimatem. Po zakończeniu stażu uczniowie otrzymają certyfikaty poświadczające odbycie praktyki zawodowej oraz certyfikaty Europass mobilność w języku polskim i angielskim będące potwierdzeniem nabytej wiedzy i umiejętności zawodowych.
Staż we Włoszech jest dla uczestników projektu wspaniałym doświadczeniem zawodowym i kulturowym oraz daje możliwość praktycznej nauki języka. Uczniowie poprzez pracę w międzynarodowych zespołach uczą się otwartości, tolerancji oraz poznają i sprawdzają siebie w nowych warunkach, uczą się samodzielności i odpowiedzialności. Zdobyte doświadczenie jest bezcenne i z pewnością przyda się w ich przyszłej pracy w branży hotelarskiej i gastronomicznej.