konkurs kulinarny

i

Autor: ZSG Elbląg

Upiekły tradycyjne ciasto w formie pnia drewna i wygrały

2021-12-15 11:50

W Gdańsku odbył się VII Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „FRANKOFONIA 2021” pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Prezydenta Miasta Gdańska, Stowarzyszenia Kucharzy Polskiej Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Jury doceniło 4 elblążanki.

Tegoroczna Frankofonia odbyła się na Gdańskim Stadionie – Polsat Plus Arena Gdańsk, a temat konkursu był następujący – „Buche de Noel”. W konkursie udział wzięły dwie ekipy z naszej szkoły:

z klasy: II b BS/8 - Czuba Agata oraz Tkaczyk Natalia pod opieką pani Agnieszki Banaszczukz klasy III b BS/8 - Kostek Klaudia i Kasprzyk Sandra pod opieką pani Doroty Jurewicz.Ideą Konkursu było zagłębienie się w świat kuchni francuskiej, odkrycie w niej regionalnych receptur i aromatów poprzez sporządzenie świątecznego ciasta „Buche de Noel”, które jest tradycyjnym ciastem w formie pnia drewna podawanym we Francji w trakcie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce.

Uczennice z klasy II b BS/8 zdobyły w konkursie 1 miejsce od jury konkursu oraz 1 miejsce od publiczności.Uczennice z klasy III b BS/8 zdobyły w konkursie 3 miejsce.

Tworzenie ozdób świątecznych w duchu zero waste
Sonda
Co myślisz o wcześniejszym organizowaniu rodzinnej wigilii?