praktyki

i

Autor: ZSG Elbląg

Elbląscy uczniowie na praktykach we włoskim Rimini

2022-05-31 12:34

Projekt skierowany był do uczniów klas technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy podczas dwutygodniowych praktyk w Rimini we Włoszech doskonalili swoje umiejętności zawodowe pracując w obiektach hotelarskich i gastronomicznych.

W spotkaniu uczestniczyła dyrekcja szkoły, nauczyciele, beneficjenci wraz z rodzicami oraz uczniowie klas młodszych. Uczestnicy projektu opowiedzieli o przygotowaniach do wyjazdu –zajęciach językowych, kulturowych, pedagogicznych i z doradztwa zawodowego, w których brali udział przed rozpoczęciem praktyk. Zgromadzeni goście obejrzeli przygotowaną przez beneficjentów prezentację multimedialną, opatrzoną ciekawymi fotografiami i celnymi komentarzami uczniów, która pokazała przebieg praktyki i realizację zadań zawodowych w miejscach odbywania stażu, sposoby spędzania czasu wolnego czy realizowane w ramach programu kulturowego wycieczki do Wenecji i San Marino. Zarówno technicy hotelarstwa, jak i technicy żywienia i usług gastronomicznych pochwalili się zdobytymi umiejętnościami prezentując pomoce dydaktyczne oraz filmy instruktażowe ukazujące typowe zadania zawodowe w ujęciu włoskim: ścielenie łóżek metodą śródziemnomorską oraz proces przygotowania tiramisu i carbonary. Beneficjenci podzielili się swoimi doświadczeniami, odczuciami i przemyśleniami związanymi z mobilnością, wskazali początkowe obawy i finalne sukcesy, a ich pełne emocji relacje i zadowolenie z projektu, udzieliły się zgromadzonej publiczności. Zwieńczeniem uroczystości było wręczenie uczestnikom zaświadczeń odbycia zagranicznej praktyki zawodowej oraz certyfikatów Europass Mobilność będących formalnym potwierdzeniem nabytej wiedzy i umiejętności.

Dokonując podsumowania uczestnicy projektu niewątpliwie udowodnili, że udział w mobilności to szansa na zdobycie wiedzy oraz doskonalenie umiejętności zawodowych. Poprzez pracę w międzynarodowym zespole uczniowie kształcili swoje kompetencje językowe, przede wszystkim praktycznej znajomości języka angielskiego zawodowego i przełamali bariery w komunikowaniu się. Pracując z dala od domu, w nowym środowisku, uczniowie obudzili swój potencjał, zbudowali pewność siebie i postawę otwartości na nowe doświadczenia. Zdobyte dokumenty walidacyjne wzbogacą CV przyszłych pracowników branży gastronomiczno-hotelarskiej, zwiększą szanse na zatrudnienie  i mobilność zawodową. Mamy nadzieję, że relacje uczestników projektu zachęciły obecnych na spotkaniu uczniów klas młodszych do udziału w podobnych projektach w przyszłości.

Małe kotki zostały uratowane z pod maski samochodu, mama umieściła je pod osłonę dolną silnika
Sonda
Czy kara dla dyrektorki powinna być bardziej surowa?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE